Dreamoor

Dreamoor
Shiny happy border collies!

2.8.2014

Uskonko ja uskallanko, tahdonko ja tarkoitanko...

SM kisaraporttia pukkaa siis, luonnollisestikin :)

SM-kisat alkoivat jo perjantaina 1.8., kisat pidetiin Jokelan urheilukeskuksessa Tuusulassa. Perjantaina mentiin Manun kanssa ilmoittautumaan n klo 13:45 ja meidän kenttään tutustuminen oli ajoitettu klo 15:15. Ilmoittautuminen meni nopeasti ja helposti, hyvä järjestäjät!! Sitten alettiin odottelemaan omaa treenivuoroa joka olikin 5 min etuajassa. Tehtiin ihan kevyt treeni Mymmän kanssa, lähinnä esteitä ajatellen ja niissä tulikin kiva ylläri, kun Manu ei suostunut hyppäämään vaan teki kaikki hypyt A-esteinä, ei hyvä. Minkäs teit, aika loppui ja Manun viimeinen mielikuva oli että "hyppy" tarkoittaa A-estettä.  Koska Manu ei myöskään suostunut istumaan niin veikkasin sen olevan jumissa ja illalla hierottiin ja venyteltiin. Kipukohtia sillä ei tuntunut olevan joten ei ollut syytä perua kisoja.

Suuren urheilujuhlan tuntua oli ilmassa kun kaikki kilpailijat, tuomarit ja toimihenkilöt kokoontuivat klo 17:00 avajaiskulkueeseen, oli hieno fiilis! Kiitos koiria ajattelevalle ylituomarille, joka ilmoitti että koirien ei tarvitse osallistua kulkueeseen. Näin ollen Manukin vietiin kotiin heti kenttään tutustumisen jälkeen, ettei sen tarvinnut kökkiä kuumassa autossa pakollista aikaa pidempään.

Lauantaina suoritukset alkoivat klo 06:00, me olimme kolmannessa parissa eli laskin, että n. klo 07:00 olisi meidän vuoromme. Oli muuten HIUKAN ankeaa herätä klo 05:00, kun on tottunut heräämään joskus yhdeksän maissa näin lomalla!! Enivei, ei auttanut venkoilla vastaan vaan heti aamusta matkaan kohti kisakeskusta.

Manu oli ihan hyvällä fiiliksellä mutta eihän se meijän suoritus ihan putkeen mennyt. Jouduin olemaan tarkkana, ettei se karkaa eteenmenoon heti pitkällä suoralla, eikä se onneksi edes tällä kertaa yrittänyt sitä. Ainoa liikevirheemme oli liikkeestä istuminen, jossa se päätti seisoa, ja puutteelliseksihan sen meni, plääh. No, ei jaksa käydä koko suoritusta läpi mutta 76 pistettä. Pistemenetykset tuli pääasiassa noudoissa joissa meitä rankaistiin kovaa (ja syystä) kun Manu vähän jutteli kapulalle :)
Me jäätiin kahden, siis KAHDEN pisteen päähän maastosta ja karsiuduttiin siis kotimatkalle.

Nämä oli meidän neljännet ja viimoiset SM-kisat Manun kanssa. Manu kisailee hakukokeissa vielä vähän ja ensi vuonna siirtynee eläkkeelle PK-lajeista, ensi vuonnahan se täyttää jo 9-vuotta.

Kiitos järjestäjille, kun ottivat kokeet järjestettäväkseen, kun kukaan ei niitä oikein halunnut järjestää. Arvosana SM-kisoista tähän omaan kokemukseeni nojaten on tänään "hyvä". Täytyy sanoa, että järjestelyt sujuivat aika mukavasti:

- kenttä oli hyvässä kunnossa ja lämpötilat oli otettu huomioon
- kentät oli erotettu toisistaan ilmassa olevilla kehänauhoilla mikä oli paljon parempi kun jos ne olisivat olleet vain maahan painettuina. Näin koiristakin tuntui selkeämmiltä nuo eri kenttien rajat.
- raikasta vettä oli riittävästi saatavilla
- roskiksia oli riittävästi
- parkkiinohjaus oli tehokasta ja toimivaa ja parkkipaikka oli supermahtavasti ihan kentän vieressä, iso plussa siitä!! Muistelen kauhulla Tampereen kisoja, kun olosuhteista johtuen parkkipaikka oli hirmu kaukana kentistä ja se aiheutti minulle stressiä kun koira piti jättää niin kauas itsestä jos halusi katsoa muita suorituksia. Toivottavasti ei semmoista enää... (ei ollut järjestäjien vika se tiedetään)
- toimihenkilöt olivat tosi ystävällisiä ja auttoivat aina kun apua tarvitsi
- myyntikojuja oli riittävästi, turhankin riittävästi sanoo pankkitili :)

Mutta eihän kaikki aina mene niin kuin strömssöössä, niin pakko mainita siitä, kun kisat alkaa klo 06:00 niin karsiutuneiden kilpailukirjat palautetaan vasta klo 18:00. Siinä mennään jo jaksamisen rajoilla, etenkin pitkämatkalaisten kohdalla. Olisin odottanut, että kirjat jaetaan klo 12:00, samalla kun jäljelle pääsevät arpoivat maastonumeronsa.

Toinen kokonaisarvosanaa (huomaatteko kun yritän olla vitsikäs :) ) alentava seikka oli se semmoinen, että kansallisten lajien koirakot suorittivat tottelevaisuusosuutensa neljä kenttää vieri vieressä erittäin tiiviisti. Ohjaajien käskyjä ja karjaisuja kuului siis joka suunnalta kuten myös laukauksia. Melkein voisi sanoa hallittu kaaos, ellei meillä olisi näin hienosti koulutettuja koiria, jotka tekivät parhaansa vaikeissa olosuhteissa.
Kenttien kapeudesta johtuen hyppyeste ja A-este olivat todella lähellä toisiaan ja esteillä tulikin paljon mokia. Se on ymmärrettävää, koska neljä kenttää piti mahduttaa samalle urheilukentälle, joten ei siinä mitään MUTTA miksi ihmeessä IPO koirien tottiksia varten kentät purettiin, nurmialue tyhjennettiin ja IPO koirakot suorittivat tottiksen vain yksi pari kerrallaan kentällä?? Eli IPO koirille ei tullut läheskään yhtä rajuja häiriöitä kun kansallisten lajien koirille, puhumattakaan esteistä, jotka olivat ns normi etäisyydellä toisistaan ja näin ollen virheen mahdollisuudet minimoitiin.

Eihän minulla ole mitään IPO koiria vastaan, hienoja tottiksiahan ne tekee, mutta ei kyllä ole olosuhteet verrattavissa toisiinsa, ei vaikka miten asiaa selittelisi. Sekin vähän kaihertaa, että jälkikoiria pääsee maastoon vain 15 kpl, mutta IPO koiria joita oli palttiarallaa 40, pääsee kaikki suorittamaan kaikki osa-alueet. Mites olisi karsinnat siihenkin lajiin, ihan kuin haussa ja jäljellä on, SE olisi reilua ja SE helpottaisi järjestäjienkin taakkaa.

No tämmöisiä ajatuksia tällä kertaa. Päänsärky jyskyttää ohimossa, mutta se on ihan oma vika kun en koskaan muista juoda tarpeeksi. Kiitos Hyvinkään Käyttiksille, Porvoon Palveluskoirille ja Citybelgeille hienosti organisoidusta kokeesta, onneksi saatiin heidät järkkäilemään taas tätä vuoden kohokohtaa.


.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti